Руски сили „постојано“ бомбардираат цивили и украински борци приведени во фабриката за челик Азовстал во разурнатиот Мариупол, изјави заменик-командантот на Азовскиот полк во фабриката за челик, Свјатослав Паламар.

„Не напаѓаат без престан. Тенкови, артилерија, воздушни напади на секои три до пет минути. Во фабриката за челик сè уште има цивили, но непријателот не престанува да напаѓа“, рече Паламар.

Околу стотина цивили беа евакуирани од челичарницата во неделата, но евакуацијата планирана за вчера не се случи. Паламар наведува дека храната и водата се при крај во фабриката за челик.

„Ние споделуваме сè што имаме со цивилите“

„Не можам со сигурност да ви кажам уште колку дена имаме залихи, но можам да ви кажам дека штедиме многу, и вода и храна и муниција. Сè што имаме споделуваме со цивилите“, рече Паламар.

„Ако се случи најлошото и останеме без храна, ќе ловиме птици. Подготвени сме на се“, рече тој.

Русија тврди дека нивните сили се на работ во фабриката за челик и дека спроведуваат акција на „чистење чекор по чекор“. Паламар тврди дека тоа не е точно.

„Во моментов целата фабрика е под наша контрола. Нашата одбрана е поставена долж периметарот на фабриката за челик и ние се држиме“, рече тој.