Веќе петти ден трае потрагата по Матеј Периш, сплиќанецот кој исчезна рано утрото на 31 декември околу 2.30 часот. Засега е неизвесно дали снимките од надзорните камери од амфитеатарот Сава објавени вчера ќе помогнат да се расветли неговото исчезнување, а „Блиц“ ја реконструираше чудната, злобна рута по која Периш од непозната причина таа вечер се движеше.

Пред се, треба да се истакне дека снимките од надзорните камери треба да се прават со голема доза на резерва. На некои е препознатлив Периш, на некои се гледа само силуетата на млад човек што одговара на неговиот опис, а на некои тоа не може ни да се констатира.

1. „Готик“

Периш исчезнал ноќта меѓу 30 и 31 декември во Белград, кога го напуштил клубот „Готик“, најверојатно за да изврши нужда бидејќи во клупскиот тоалет имало голема гужва. Излезе без сако, само во црна маичка со апликација на градите, фармерки и бели патики.

2. Улица Караѓорѓева

Од „готик“ ќе ја започнеме реконструкцијата на неговото движење во кобната ноќ на неговото исчезнување – од „готик“, преку Караѓорѓева, па сè до шеталиштето Сава. За оваа рута, за нормална прошетка потребни се нешто повеќе од дваесет минути за да се направи круг, во зависност од темпото на вашето движење.

Камерата најпрвин сними млад човек од Сплит во близина на кафеаната „Небо и земја“ на улицата Караѓорѓева, на 200-тина метри од „Готика“ од другата страна на улицата.

На видеото што го објави „Ало“ се гледа како млад човек во црна маица со апликација, фармерки и бели патики, за кој најверојатно може да се каже дека е Периш, трча по тротоарот од Калемегдан и истрчува на улица, најверојатно да се заобиколи.мала група луѓе што се движат пред него.

На следното видео, снимено со друга камера од друг агол, но практично на истата локација, Периш е виден како минува покрај локалот „Небо и земја“, трчајќи во правец на Бранковиот мост. По тој повод помина покрај кафеаната „Ракија кафе“, „Конзулат бар“, „Индустрија бар“, барот „Роб Рој“ („Гвожѓара“) кај Големите скали.

Погледнете го видеото од ноќта на исчезнувањето и фотографијата направена синоќа на истото место:

View this post on Instagram

A post shared by MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad)

3. Пешачки премин под Бранковиот мост

Надзорните камери следно го снимија Периш на пешачкиот премин под Бранковиот мост. На видеото се гледа како тој се спушта од улицата Караѓорѓева од правец на Калемегдан и се обидува да запре светло обоено такси, но таксистот не го пушта во автомобилот.

Од „готик“ до пешачкиот премин под Бранковиот мост, со нормално пешачење, следејќи ја трасата што ја помина Матеј според видеото, ни требаа околу седум минути лесно пешачење.

Погледнете ја сликата од ноќта на исчезнувањето и фотографијата направена синоќа на истото место:

4. Мистеријата на улицата Травничка

Во продолжение следува видео од улицата Травничка, на кое се гледа лице кое изгледа како исчезнат граѓанин на Сплит, но видеото не е доволно јасно за да се направи сигурна идентификација.

Таа фигура во маица со кратки ракави првпат се појавува на улицата Травничка, трчајќи од правец на зградата на Геозавод кон пералната за автомобили, а таму изгледа облечен во бели патики. Меѓутоа, неколку секунди подоцна на истата улица, само во спротивна насока, од автоперална до Геозавод, истрчува млад човек со сличен изглед, но овој пат во црни патики со бел ѓон и девојка облечена во нешто слично. бела јакна или бело крзнено палто.

Погледнете слики од ноќта на исчезнувањето и фотографија направена синоќа на истото место:

5. Шеталиштето Сава

Следните две сцени снимени од надзорната камера ја замрзнуваат крвта во вените.

Првиот, создаден во близина на еден од рестораните на шеталиштето Сава, покажува како од правец на паркингот, односно од правец на поранешната автобуска станица „Ластина“ и паркингот „Бас“ се појавува млад човек кој личи на Периш. трча до каскадата, по што галеријата се спушта до водата.

7. Ледена Сава

Следното видео кое го објави „Ало“ покажува силуета која не може ни да се погоди дали изгледа како Периш додека некој плива во Сава, на пет-шест метри од брегот и се повеќе се оддалечува кон средината на река.

Сликата се карактеризира со силен виолетов одраз на површината на водата. Иако на видеото не може да се каже дали се работи за Периш, се гледа дека е добар пливач.

Погледнете го видеото од ноќта на исчезнувањето и фотографијата направена синоќа на истото место:

Шетајќи по „шеталиштето“ во правец кон Бранковиот мост и Бетонската сала, само едно место одговараше на видеото што го објави „Ало“. Со реконструкција на трасата од „готик“ и наводното место на влегување во водата, утврдивме дека двете локации се оддалечени околу еден километар една од друга.

Шетајќи по шеталиштето Сава, забележливо е дека директниот пристап до копното од студената Сава е речиси невозможен во најголем дел – доколку исчезнатиот спличанец воопшто влегол во реката – поради високото шеталиште и заштитната ограда што ги штити пешаците. и чамци покрај пристаништето.

Се замолуваат сите кои имаат информации за исчезнатиот млад човек да го известат Министерството за внатрешни работи на Србија или да се јават на телефонскиот број што го дале семејството како контакт: +38598432700.