Новата варијанта на „Ковид“ што прави хаос во Индија веќе пристигна во Британија. Здравствените работници првпат го открија „Арктурус“ минатиот месец. Досега се забележани речиси 50 случаи. „Арктурус“ е варијанта на Омикрон и се смета за најзаразна варијанта досега

Болниците во Индија сега се во состојба на висока готовност, а некои држави ги вратија задолжителните маски за лице за да ја задржат стапката на експлозивна инфекција, која се зголеми за 13 пати во изминатиот месец. „Арктурус“ е спин-оф на Омикрон и се смета за најзаразна варијанта досега.

Сепак, врвните научници не очекуваат варијантата, научно наречена KSBB.1.16, да биде посмртоносна од другите типови на Ковид што моментално циркулираат. Денес, болеста предизвикана од корона вирусот е многу слична на грипот, за разлика од првите денови на пандемијата, пишува Daily Mail.

Официјални лица во Индија веруваат дека само оваа варијанта го движи последниот бран. Националното министерство за здравство оваа недела спроведе лажни вежби за да тестира колку неговите болници се подготвени за нов потенцијален прилив на пациенти.

Некои држави ги вратија маските за лице во јавните установи, за прв пат по повеќе од една година во некои области. Индиското Министерство за здравство објави дека само денеска имало 40.215 активни случаи на Ковид, што е зголемување за 3.122 за само еден ден.

Светската здравствена организација (СЗО) во моментов го следи „Арктурус“, научно познат како KSBB.1.16. За прв пат е откриен кон крајот на јануари, а официјалните лица рекоа дека има загрижувачка мутација. Д-р Марија Ван Керхове, технички водач на СЗО за Ковид, рече:

„Во оптек е веќе неколку месеци. Не видовме промена во сериозноста кај поединци или кај населението, но затоа ги имаме овие системи“.

Во меѓувреме, студија на јапонски научници покажа дека „Арктурус“ е 1,2 пати позаразна од тесно поврзаниот сој Кракен. Сепак, тие рекоа дека нема докази дека „Арктурус“ има поголема способност да ја избегне заштитата обезбедена од вакцини или претходна инфекција во споредба со Кракен. Кракен беше доминантниот вид во Британија до крајот на февруари, предизвикувајќи 50,4 отсто од случаите, според ONS.

Технички KSBB.1.5, спин-офот на Omicron во тоа време се сметаше за најзаразна варијанта на Ковид до денес и предизвика загриженост откако предизвика скок на случаите во неколку земји. Сепак, иако предизвика повеќе случаи, новиот вид не предизвика потешка болест од неговиот предок Омикрон, кој веќе се смета за „поблага“ верзија на Ковид.