Луан и Албан. Двајцата браќа кои ќе останат засекогаш на четиригодишна возраст, пишува бугарски „Новини“. Тие се најмладите патници во автобусот кој на 23 ноември фатално удри на автопатот Струма.

Нивните родители Авни и Џихан се познавале уште од детството. Тие биле соученици, а потоа основале семејство. Вака за БТВ изјави братот на Авни, Имер Барди Ахмети. Среќните родители одлучија да ги однесат своите деца во Истанбул за време на викендот.

„Двајцата беа заедно од градината, па од училиште, па во брак, чекаа 8 години да имаат дете. Тогаш се појавија близнаците. Тешко многу! Но, што да се прави, тоа е она што го сакаше Бог. Ние сме верници и веруваме во тоа. И ја чекаме вистината“, рече Ахмети.

Разговарал со својот брат додека патувале.

„Ми кажа дека децата спијат и дека ќе пристигнат во Македонија околу 2-2:30 часот и рече дека ќе ми пише. И кога се разбудив утрото, никој не ми пиша. Ништо… и тогаш сфатив дека автобусот изгоре. И веднаш тргнавме од Регенсбург со сестра ми внуците“, рече човекот и додаде: „Сите автобуси што тргнаа од Македонија се вратија, само еден, овој автобус не се врати, а јас знаев дека во него е и мојот брат“.

Роднините се надеваат дека наскоро ќе ги испратат своите роднини на последното патување. По непремостливата загуба, бран со солзи и неизмерна тага го преплавува семејството. Пријатели и роднини расфрлани низ светот доаѓаат во скопското Стајковци да го утешат семејството Ахмети.