Пејачот Дино Мерлин има бројни хитови, а повеќето од нив имаа биографска белешка, па затоа се толку слушани и популарни.

Прекрасната приказна за Мерлин и неговата сегашна сопруга Амела беше многу комплицирана. Неговата сопруга дојде од богато семејство, а нејзините родители беа против нивната врска и ја бранеа да се омажи за него.

Додека Дино почна да учи занает, таа се запиша во гимназија, а нејзините родители сакаа да се забавува со некого на нејзино ниво. Сепак, љубовта беше посилна и избегаа кога имаа 20 години и тајно се омажила за него.

Денес таа вели дека нејзините родители ја сакаат повеќе отколку што заслужува, а нивната љубовна приказна го инспирирала да ја напише песната „Кога ме сакаше“.

– Се боревме, ранети, но никој не можеше да ни расклопи. По пет години, тајно се оженивме. Тоа беше романтична свадба, иако буквално ја киднапирав мојата сопруга. Само мојот кум и сестрата на Амелина, која беше кум, беа со нас- изјави Мерлин.

Пејачот имал проблем да комуницира со својот татко, кој го напуштил семејството кога Мерлин бил дете. Ова животно искуство го инспирира да ја напише песната „Кога ќе ти се случи несреќа“.