Во основното училиште „Јефимија“ во Обреновац момчето М.Д. по едноминутно молчење извадил пиштол и почнал да мавта со него во воздух. Станува збор за пластичен пиштол. Веднаш било пријавено во полиција и социјалните служби.

– Околу 08:00 часот е пријавен случајот, а околу 07:35 часот веднаш по едноминутно молчење во Обреновац, во ОУ „Јефимија“ во центарот на Обреновац, ученикот М.Д., роден 2009 година, извадил пластичен пиштол од ранецот и го вперил во правец на учениците.

– На местото на настанот реагираше училишен полициски службеник. По едноминутно молчење, тој и класниот раководител ги оставиле децата неколку минути за да утврдат дека сите деца влегле во нивните училници, а за тоа време ученикот извадил пластичен пиштол од ранецот и му го покажал на еден од другарите. Тој другар го зел пластичниот пиштол со намера да го фрли во канта, но трето момче му го одзело пиштолот и почнало да мавта со пластичниот пиштол во училницата. Децата кои биле во училницата биле преплашени, известен е одделенскиот раководител, Службата на Центарот за социјална работа, а едно од момчињата со својот родител е предадено на полициски службеници на МВР, кои веднаш реагирале по примање на повикот – рече Мијатовиќ.

Веќе вчера е забележан еден случај на копирање на овој страшен настан, што на прес-конференција го потврди и претседателот на Србија, Александар Вучиќ. Тој рече дека вчера студент во Војводина веднаш почнал да се заканува.

„Веднаш реагиравме, го затворивме училиштето, го одведовме детето за да разговараме со него. Секако, тоа беше сосема бесмислена закана“, рече Вучиќ во својот говор по повод трагедијата што се случи во основното училиште „Владислав Рибникар“ во Белград.

Осум деца и еден чувар се убиени во средата наутро во вооружен напад на четиринаесетгодишен ученик во основното училиште „Владислав Рибникар“ во центарот на Белград. Шест ученици и еден наставник се повредени, а напаѓачот е уапсен. Тројца од четворицата ранети во Ургентниот центар во Белград се сосема добро, будни се и докторите разговараат со нив. Станува збор за двајца ученици и наставничка, изјави директорот на универзитетскиот Клинички центар Србија, професор доктор Милика Ашанин.

Тринаесетгодишното момче К.К. влегол во училиштето со два пиштоли и четири молотови коктели. Имал список за ликвидација на деца, како и план како тоа да го направи. Резултатот од неговата крвава гозба беше девет убиени и седум ранети.