Делтата варијанта на ковид е една од најзаразните респираторни заболувања што некогаш ги виделе научниците, изјави директорката на Центарот за контрола и превенција на болести, Рошел Валенски.

Варијантата е многу заразна, главно затоа што луѓето заразени со делта носат до 1.000 пати повеќе вируси во носните отвори отколку оние заразени со оригиналниот вид, покажуваат новите податоци.

-Делта варијантата е поагресивна и многу попренослива од претходните циркулирачки соеви.Тоа е еден од најзаразните респираторни вируси за кои знаеме и што сум го видел во мојата дваесетгодишна кариера, истакна Валенски.

Делта варијантата брзо се шири низ САД, во моментов претставува повеќе од 83 проценти од случаите истражени во САД, во споредба со 50 проценти во неделата, до 3. јули.

Седумдневниот просек на нови случаи се зголеми за околу 53 проценти од минатата недела, во моментов на 37.674 нови случаи на ден. Бројот на хоспитализации се зголеми за 32 проценти во споредба со минатата недела на околу 3.500 на ден, а бројот на смртни случаи исто така се зголеми за 19 проценти во истата временска рамка на околу 240 на ден.

-Овој вирус нема да се откаже и продолжува да ја бара следната ранлива личност што ќе ја зарази, рече Валенски.

Сепак, податоците покажуваат дека во болниците низ САД, 97 проценти од луѓето примени со симптоми на ковид се невакцинирани, а 99,5% од сите смртни случаи се исто така меѓу невакцинираните.