Шумски пожар кој беснее петти ден по ред на островот Родос денеска „експлодира“ и создаде огнено торнадо на врвот на запален рид.

На видеото објавено од „meteo.gr“ се гледа како воздухот кој ги носи вртливите пламени се претвора во огнено торнадо на врвот на ридот кој гори поради ударот на ветровите од сите страни. На видеото се гледа и пламен како се издига во неверојатно торнадо од сите страни на запалениот рид.

Денеска на островот Витезова дувале ветришта со брзина од 20 до 50 километри на час.

Пожар на Родос

Како што е соопштено, според картата за прогноза на ризик од пожари за утре, екстремна опасност од пожар се предвидува во Атика, Евија, Беотија, Фокис, Фтиотис, Магнезија, Лариса, Арголис, Коринтија, Месинија, во областите Ахаја и Илија, а во областите на Ахаја и Илија, како и во регионот на островот со многу висок ризик, како и во регионот на Рид.

Новиот топлотен бран создава опасни услови за појава и ширење на пожари.

Изгореа три хотели

Tри хотелски единици, лоцирани во областа Киотари на јужен Родос, се зафатени од пожар кој петти ден по ред гори надвор од контрола на Родос. Во исто време, Капетанијата на пристаништата на Родос продолжува со евакуација по море од плажите во Лардос и Киотари.

Жителите на Лерма синоќа добиле порака да се евакуираат поради пожар кој се движел кон исток над споменатото село. Портпаролот на противпожарната служба изјави дека 300 луѓе кои живеат таму се евакуирани, но дека пожарот не стигнал до селото.