Наставничката Ирма Гарсија беше убиена во ужасен масакр извршен од Салвадор Рамос во основно училиште во Тексас. Само два дена по неа, почина нејзиниот сопруг Џо.

Неговото срце не издржа, почина од тага, тврди неговото семејство, а како причина за неговата смрт го наведува синдромот „скршено срце“. Лекарите објаснија што всушност значи феноменот „скршено срце“.

Гарсија се подготвувал за погребот на неговата сопруга, кога одеднаш паднал и починал. Роднина на неговата сопруга изјавил дека верува дека Џо умрел од „скршено срце“ бидејќи не можел да ја поднесе загубата на сопругата со која бил повеќе од 25 години.

Според Хелен Вилсон, раководителка на истражување во добротворната организација Heart Research UK, синдромот на скршено срце се јавува кога телото е погодено од емоционален шок и е обземено од хормони како адреналин и норадреналин. Срцевиот мускул може да биде ослабен од вишокот адреналин тоа да ја ослаби неговата способност да пумпа крв низ телото, а кога телото има доволно крв, виталните органи не можат да се затворат.

Според податоците на светските медиуми, околу 3.000 Британци и 11.000 Американци секоја година се погодени од синдромот на „скршено срце“. Причините се тагата, разводот, додека за многумина срцето не издржува финансиски проблеми и банкрот.

Зад себе Џо и Ирма оставија четири деца. Најстариот Кристијан има 23, а најмладата Алисандрија 12. Сајтот GoFoundMe започна акција за да им помогне. Акцијата започна пред три дена, а веќе се собрани повеќе од 2,5 милиони долари.