НОВО истражување може да ве натера да размислите двапати пред да посегнете по солта. Нутриционистите од Центарот за јавно здравје на Универзитетот во Виена откриле дека луѓето кои додаваат сол во поголемиот дел од оброците имаат 41 отсто поголеми шанси да развијат рак на желудникот од оние кои ретко го користат зачинот.

Претходните истражувања спроведени во Кина, Јапонија и Кореја ја поврзуваа солената исхрана со ракот на желудникот, но ова е едно од првите кое покажа поврзаност меѓу жителите на западните земји.

„Нашето истражување покажува поврзаност помеѓу фреквенцијата на додадена сол и рак на желудникот, дури и во западните земји“, вели водечкиот автор Селма Кронштајнер, нутриционист од Универзитетот во Виена.

Иако австриската студија беше само набљудувачка, постарите студии сугерираат дека вишокот на сол може да ја кородира заштитната обвивка на желудникот, предизвикувајќи оштетување на ткивото и доведува до канцерогени мутации.

Идеално е да се консумираат помалку од 1500 mg натриум дневно. Со просечна западна исхрана, консумираме 3500 mg натриум дневно, понекогаш и повеќе.

„Можеби изгледа безопасно да се додаде малку сол за вкус, но постојаното претерување со количината на сол може да биде штетно“, напишаа истражувачите во нивниот заклучок.

Истражувачите од Универзитетот во Виена испитале база на податоци од 471.144 возрасни лица во Обединетото Кралство. Откри дека во период од 11 години, луѓето кои консумирале најмногу сол имале 41 отсто поголеми шанси да развијат рак на желудникот отколку луѓето кои ретко го додавале во оброците.

Инаку, консумирањето алкохол и пушењето тутун значително придонесуваат за ризикот од развој на рак на желудникот, според Американското здружение за рак. Ако се открие рано, ракот на желудникот има висока стапка на преживување. Некои рани симптоми вклучуваат надуеност, стомачни тегоби и варење.