Почина борачот на златната генерација на Бучим од Радовиш, Дане Вучков, објави ipon.mk.

Вучков беше дел од генерацијата која го прослави македонското клупско борење и активен чинител на успехот на Боречкиот клуб „Бучим-Јака“ до европското злато во 1995-та и светското злато во 1996-та година.

На патот кон светската титула Бучим славеше против унгарската екипа Чепел, турскиот клуб Тедаш и легендарниот американски шампион Дејвид Шулц, афирмирајќи ја Македонија со светски спортски успех, претворајќи го личниот сон во колективен и национален.

Дане беше неизоставен дел од екипата, тешкаш кој носеше клучни победи. Вучков повеќекратен шампион на Македонија и во поединечна и во екипна конкуренција.