Виталиј Кличко, поранешниот светски шампион во бокс во тешка категорија и сегашен градоначалник на Киев, рече дека Украина ќе биде слободна од Русија исто како што Косово се ослободи од Србија.

Кличко за време на Светскиот економски форум во Давос даде интервју за швајцарскиот весник Le Canton 27 и им се заблагодари на Албанците и на Косово за воената поддршка.

„Многу ми е драго што за прв пат запознав албански новинар, што е добра можност да ви пренесам порака на вас, албанскиот народ на Балканот. Слушнавме и читавме дека вие Албанците, како и ние Украинците, сте луѓе на мирот, слободољубиви, но и борци. Денес се бориме против рускиот режим, кој се обидува да ја окупира Украина, како вие кои некогаш бевте окупирани од Србија“, рече Кличко, додавајќи:

„Верувам дека ние во Украина, покрај Бога, ќе ја вратиме оваа поддршка на нашата земја, нашиот народ. Ви благодарам Косово, ви благодарам Албанци. Како што сте ослободивте од Србија, ние ќе бидеме ослободени од Русија“, рече Кличко на крајот на разговорот.

Очекувано оваа изјава предизвика жестоки реакции кај медиумите во Србија кои ја окарактеризираа како „скандалозна“.