Неколку години по учеството во музичкото талент шоу „Пинкови ѕвезди“, кое всушност ја прослави, пејачката Габриела Пејчев реши да ја открие вистината за овој ТВ-формат.

– Многу луѓе се уште коментираат на Јутјуб дека сум Бугарка. Кога еден човек ќе напише нешто, тогаш започнува лавина. Луѓето се полни со предрасуди „плукањето“ му нема крај. Во првиот круг на „Пинкови ѕвезди“ под моето име пишуваше дека сум од Софија, иако сум родена во Димитровград (Србија), изјави Габриела.

– Беше сериозен маркетиншки трик да се натераат луѓето да се фокусираат на една личност бидејќи јас бев единствениот натпреварувач од Бугарија во тоа време. Всушност, јас сум родена во Димитровград, кој е територија на Србија, пораснав на нашиот јазик и обичаи, а во исто време го научив бугарскиот како задолжителен секундарен јазик бидејќи во мојот град, кој е пограничен град, многу од луѓето се декларирале како Бугари.

– Не е ништо страшно или за осуда. Сите ние сме воспитани на два јазика и затоа, како тинејџер, имате поголем избор каде да учите. Децата од бугарско потекло ги имаат сите права да учат таму. Бидејќи повеќето луѓе одлучуваат да студираат во Софија, јас ја донесов таа одлука затоа што каде ќе ви биде подобро отколку да бидете на само 60 километри од дома, во главниот град на земјата што ви обезбедува најевтино студирање, а можете да се вратите дома со автобус за еден час, додаде Пејчева.

– Денес, на пример, ми требаат најмалку три часа да одам кај мајка ми на ручек. Таа тактика да пишува дека сум од Софија не беше моја, туку од шефот на продуцентската куќа. Овие луѓе се долго време во оваа работа, зад себе имаат многу успеси и долг живот кој кажува многу за нив.

– Ме прашаа од каде сум, на што реков дека сум од Димитровград, дека имам 20 години и дека студирам во Софија. Тие рекоа: “Ќе напишеме дека си од Софија! Тоа ќе те лансира!” Бев скептична, но се согласив. Веднаш го привлеков вниманието на членовите на жирито кога ја видоа таа „Софија“, но и на публиката, додаде пејачката.

-Тоа одекна бидејќи јас бев единствениот „Бугарин“ на натпреварот во тој момент. Бев единствениот натпреварувач чиј настап го пренесуваа сите портали. За ова и денес се шпекулира. За мене е неважно, но мислам дека потпирањето на друга националност беше голем плус во мојата кариера, заклучи Габриела.

На нејзиниот Инстаграм профил можат да се забележат и неколку фотографии направени во нашиот главен град, Скопје.