Поранешниот претседател на Србија и СР Југославија Слободан Милошевиќ беше уапсен на 1 април 2001 година и беше екстрадиран во Хаг на Видовдан следната година.

Поранешниот претседател на Црна Гора и премиер на СРЈ, покојниот Момир Булатовиќ, зборуваше за емисијата „Експлозив“ во 2017 година за посетите на поранешниот претседател на СРЈ, Слободан Милошевиќ во Хаг и откри што му рекол Милошевиќ неколку часа пред неговата смрт.

– Тој беше затвореник кога сè уште беше јасно дека тој е претседател. Кога за прв пат отидов да го видам во Хаг, тој ми рече: „Момо, ти благодарам што дојде“. Го доживеав како најубаво што може да ми се случи во комуникација со човек. Последниот збор што ми го рече беше „Сите ќе ги победиме“. Тој почина таа ноќ – рече Булатовиќ.

Булатовиќ почина на 30 јуни 2019 година.

Потсетуваме, поранешниот претседател на Србија и СР Југославија, Слободан Милошевиќ беше уапсен на 1 април 2001 година и беше предаден во Хаг на Видовдан следната година.

Милошевиќ почина во притворската единица на Хашкиот трибунал во 2006 година.