Најголемиот производител на млечни производи во Хрватска, компанијата Дукат стана втора по големина прехранбена компанија во Хрватска според вкупните приходи.

Според податоците на Финансиската агенција, минатата година тие оствариле приход од околу 2,5 милијарди куни со раст од 18 отсто. Нето добивката била 93 милиони куни и била значително помала од претходната година (226 милиони).

Дукат има околу 1.200 работници чија просечна нето плата лани била 1.538 евра (околу 100 евра повеќе од претходната година).

Менаџерите – вкупно 34 од нив – заработуваат во просек околу 86.000 куни бруто плата, или во просек 55.000 куни нето (околу 7.300 евра месечно).