Горан (57), Гордана (56) и Лидија Ѓокиќ (25), чии тела беа пронајдени изгорени во атарот на селото Моравац, биле киднапирани, а потоа ликвидирани ноќта на 26 септември, откако од ова село, каде што биле кај мајката на Горан, се упатиле дома во Алексинац, пишува вечерва Блиц.рс.

Очигледно, тие биле киднапирани во селото Моравац непосредно откако ја напуштиле куќата на мајката на Горан за да си одат дома, на што укажува фактот дека тие свртеле во спротивен правец кон Тешица на крстосницата на главниот пат, наместо кон Шитковац.

– Една од причините зошто тие би се упатиле на таа страна може да биде тоа што во автомобилот во моментот веќе имало некој што ги принудил на таков чекор. Помалку е веројатно дека се случило некое друго сценарио, односно дека тие тоа го сториле сами, а не дека биле принудени да го сторат тоа од грабнувач од друг автомобил, пишува Блиц.

Горан Ѓокиќ долго време бил ангажиран во операции на размена и имал менувачница во центарот на Алексинац, а фактот што носел поголема сума пари со себе, очигледно му бил познат на киднаперот, кој се одлучи на овој луд потег.

– Може да се претпостави дека станува збор за некој што го познавал и кој ја злоупотребил довербата за да влезе во автомобилот или на друг начин со измама успеал да го спречи, а потоа да го натера да го вози автомобилот во одредена насока, пишува Блиц.

Факт е дека автомобилот на Ѓокиќ тргнал спротивно од правецот кој водел кон нивната куќа, за подоцна во текот на ноќта да се насочи кон оддалечениот, мрачен и тешко достапен дел во селото Моравац, каде што загинаа тројца членови на ова семејство, а потоа нивните тела се запалени.

После тоа, сторителот ги одвлекол телата на дваесетина метри од местото каде што се запалени до голема провалија, каде што ги фрлил телата, а потоа ги покрил со даски и со нивното возило избегал од местото на настанот.

Мобилните телефони на Горан и неговата ќерка Лидија останале во автомобилот, што објаснува зошто нивниот сигнал бил лоциран подоцна во текот на ноќта во атарот на блиското село Тесиче, кое е оддалечено околу 10 километри од местото на настанот.

Автомобилот на Ѓокиќ „Фолксваген Пасат“ е пронајден недалеку од Тесиче, каде сторителот го запалил во обид да сокрие траги.

Денеска полицијата спроведе истрага на местото каде беше ликвидирано целото семејство во селото Моравац, по што судските експерти започнаа истрага за изгореното возило во Тесиче, која треба да продолжи во недела.

Убиени поради користољубие?

Се чини дека мотивот за овој чин е алчност и користољубие. Сторителот најверојатно знаел дека Горан секогаш имал поголема количина девизи со себе, а претпоставките се дека тој можеби имал помеѓу 20.000 и 50.000 евра.

Сторителот многу добро го познавал теренот

Се сомнева дека сторителот е од таа област затоа што многу добро го познавал теренот, локалните рурални патишта по кои се движел, како и местото каде биле ликвидирани, но и оној каде што автомобилот бил оставен и запален по настанот.

Треба да се потсети дека семејството Ѓокиќ исчезна во неделата на 26 септември, а исчезнувањето беше пријавено на 28. Роднина го пријави исчезнувањето во вторникот кога забележа дека два дена не ја отвориле менувачницата.

Во средата полицијата започна интензивна потрага по нив, во два наврати тие влегоа во нивниот стан во потрага по каква било трага, но сите нивни лични документи беа пронајдени таму, па затоа веднаш беше исклучена можноста тие да ја напуштиле земјата.