Речиси 10 милијарди фунти се избришани од пазарната вредност на AstraZeneca поради загриженоста дека новиот лек против рак на белите дробови можеби нема да биде толку успешен како што се очекуваше.

Акциите на англиско-шведската компанија за лекови паднаа за дури 6 отсто во понеделникот наутро, откако таа ги објави првите резултати од својата фаза „3-та проба за датопотамаб дерукстекан“, што забележа најголем пад меѓу компаниите FTSE 100.

Компанијата рече дека студијата покажала дека лекот, кој го развива со Даичи Санкио, може да го спречи ракот на пациентот да напредува подолго од доцетаксел, лекот кој моментално се смета за стандард за хемотерапија, но дека е премногу рано да се каже со статистички податоци дали пациентите би живееле подолго.

Сузан Галбрајт, извршен потпретседател за онколошки истражувања и развој на AstraZeneca, рече дека резултатите од испитувањето обезбедуваат убедливи докази за потенцијалната идна улога на лекот во лекувањето на пациентите со рак на белите дробови.

Но, инвеститорите „избришаа“ речиси 10 милијарди фунти од пазарната вредност на компанијата за лекови која се проценува на 174 милијарди фунти, откако аналитичарите ја толкуваа раната студија како индикација дека лекот можеби нема да биде толку успешен како другите развиени од AstraZeneca, како што е Enhertu.

Аналитичарите ги поздравија резултатите како генерално позитивни, но рекоа дека лекот „можеби не е најдобар во апсолутна смисла на кој се надеваа инвеститорите“. Некои аналитичари проценуваат дека продажбата на новиот лек е од 10 до 18 милијарди долари.

Аналитичарите во Barclays и Credit Suisse рекоа дека акционерите побарале од AstraZeneca да ги прогласи резултатите за „клинички значајни“. Компанијата рече дека клиничкото значење е „субјективна проценка“ и потребна е дополнителна анализа за да се протолкуваат резултатите.

Компанијата рече дека „раниот тренд“ во податоците, кој не го достигна прагот за статистичка значајност, укажа на подобро севкупно преживување со новиот лек.

AstraZeneca рече дека некои пациенти претрпеле несакан ефект што предизвикал лузни на белите дробови, иако не повеќе отколку во претходните испитувања, при што повеќето се класифицирани како „низок степен“, иако имало некои настани „од 5 степен“, што значи смрт.