Секој ден во неделата е поврзан со одредена планета, а во петок со неа управува Венера.

Луѓето родени во петок може на прв поглед да изгледаат мрзеливо и летаргично. Можеби нема да остават добар прв впечаток. Но, тоа не значи дека тие не се квалитетни луѓе.

Напротив, тие имаат високо ниво на интелигенција и голем потенцијал да прават големи работи, под услов нивните таленти да се негуваат со љубов и трпение. Тие можат да бидат добро организирани кога им е грижа за нешто. Тие се креативни и имаат добри идеи.

Сакаат скапи и луксузни работи и сакаат така да живеат. Тие се слободоумни, не сакаат да бидат ограничени со правила. Постои опасност да се изгубите во потрагата по материјални работи. Обично се толерантни и спремни да трпат одредена количина на критики. Меѓутоа, ако тие пресилно туркаат и туркаат преку граница, тоа може да доведе до непредвидливи последици.

Тие имаат тенденција да придаваат преголема важност на она што другите го мислат за нив, па затоа често се несигурни за себе. Тие се добри пријатели, лојални и искрени, сакаат да се шегуваат. Тие не се себични или суетни.

Тие се многу емотивни и чувствителни. Премногу им веруваат на другите во љубовта, дури и пред добро да ги запознаат, па може да бидат повредени. Кога се заљубени, верни се, спремни се цел живот да го поминат со таа личност. Но, можам да покажам некои знаци на посесивност и љубомора. Генерално, благодарение на Венера, која владее со нивниот роденден, луѓето родени во петок имаат среќа да ја најдат љубовта на својот живот.