Православните христијани денеска го слават Велики петок во спомен на денот кога Исус Христос беше распнат на крстот.

Овој ден се одбележува со строг пост, воздржување од секаква радост и празнување, а верниците се свртуваат кон духовните вредности, мирот и добрината. Во црквите и манастирите тој ден не се служи литургија, а до Велигден не бијат ѕвона.

Јајцата исто така се бојадисуваат во секое православно домаќинство на Велики петок, а оваа традиција потекнува од древна христијанска традиција за средбата на Марија Магдалена и римскиот Цезар.

Марија Магдалена била жена која, според четирите канонски евангелија, патувала со Исус како еден од неговите следбеници и била сведок на неговото распнување и воскресението.

Според преданијата, Марија Магдалена се појавила пред римскиот император со кошница полна со јајца, тврдејќи дека Исус Христос воскреснал.

Понатамошното предание вели дека Цезар ѝ одговорил дека ако Христос навистина воскреснал, би било исто како белите јајца да станат црвени. Марија Магдалена на тоа одговорила „Христос воскресна“, а потоа сите јајца во корпата станале бели.

Српскиот свештеник Стеван Јовановиќ истакна дека оваа легенда е повеќе дел од народната традиција, отколку од црковната.

– Христијаните користат црвени јајца за со нивното кршење се поздрават на Велигден. Тоа е дел од народните преданија, а не е дел од светите списи и не е дел од Светото писмо. Малку е веројатно дека Марија Магдалена воопшто можела да стигне до римскиот император Цезар. Можеби само до некој што бил претставник на римските власти, истакна свештеникот Јовановиќ.

Православните христијани на Велигден подарувајќи си црвено јајце еден на друг или кршејќи се со него, всушност го симболизираат Христовото Воскресение и нашето спасение: победата над смртта – смрт на смртта. Затоа, овој обичај е израз на вера во Христовото Воскресение и вера во воскресение на мртвите. Тоа е надежта во спасението и идниот живот.