Луѓето отсекогаш имале потреба да ја поврзуваат симболиката на љубовта со сѐ што ги опкружува.

Љубовта отсекогаш била движечка сила и смисла на животот, како и инспирација за многу уметници. Еден од начините да се препознае љубовната симболика е и гледањето на часовник, односно се верува дека одредена положба на стрелките има одредено значење.

Кај дигиталните часовници нема поклопување на стрелките и овде за цагер се смета кога часовникот ќе означи 00:00, 01:01, 02:02 итн.

За прецизно да се протолкува љубовната симболика треба да се знае значењето на секој час, односно така може да се открие моменталната ситуација во љубовта, како и очекувањата за иднината. Сепак, за оваа техника да делува најважно е случајно да се погледнува во часовникот, а не постојано да се гледа во него.

00:00 – вашето момче/девојка многу ве сака и сака засекогаш да останете заедно

01:01 – некој често ве сонува

02:02 – наскоро ќе ве изневери саканата личност или вие ќе ја изневерите

03:03 – замислете си желба

04:04 – желбата што сте ја замислиле ќе ви се оствари

05:05 – некој ве обожава

06:06 – ќе се смирите со саканата личност

07:07 – во наредниот период ќе доживеете изненадување или ќе откриете некоја тајна

08:08 – личноста во кога сте вљубени не ве сака, најдобро да ја заборавите

09:09 – многу сте посакувани, многумина би сакале да се со вас

10:10 – љубоморни сте на некого или некој е љубоморен на вас

11:11 – ќе ве бакне личноста која ви се допаѓа

12:12 – наскоро ве очекува нова љубов

13:13 – ќе почнете повторно врска со бившиот/бившата

14:14 – пред вас е стабилна љубовна врска

15:15 – вашата симпатија не сака да ве види

16:16 – ве очекуваат лоши вести во наредниот период

17:17 – на повидок е интересна авантура

18:18 – наскоро ве очекува изненадување

19:19 – во наредниот период ќе се скарате со саканата личност

20:20 – ќе добиете порака од личноста која ви се допаѓа

21:21 – ве очекуваат убави вести и среќни случувања

22:22 – ќе имате средба со саканата личност

23:23 – ќе завршите во кревет со личноста што ви се допаѓа