Ракот на белите дробови е еден од најагресивните форми на рак, а лекарите го нарекуваат и тивок убиец затоа што често не дава јасни симптоми додека не е предоцна.

Симптомите на рак на белите дробови може да се појават на раката, а доколку ги имате овие проблеми во рамото или на врвовите на прстите, задолжително посетете лекар.

Симптомите на рак на белите дробови може да се поврзат со дишењето – отежнато дишење, кашлица и други респираторни симптоми – но има и неочекувани кои се појавуваат на рамото или раката.

Експертите велат дека симптомите на рак на белите дробови вклучуваат вкочанетост или слабост во рамото. Тоа е затоа што туморот, ако е на горниот дел од белите дробови, ги притиска нервите и крвните садови кои водат до раката.

Друг симптом е отечените прсти, кога врвовите на прстите отекуваат поради недостаток на кислород.

Доколку имате некој од овие симптоми, задолжително посетете лекар.