Дваесет и тригодишната Т.С. од селото Дражковац кај Лесковац, вчера околу 8 часот утрото, додека спиела со бебето во спалната соба, била касната од змија, која се вовлекла под креветот.

– Бебето спиеше со мене на креветот, подобро што ме гризна мене, отколку него, а моите две ќерки на возраст од 4 и 6 години беа во куќата. Веројатно влезе низ скалите, затоа што немам прозорец што беше отворен директно во таа спална соба, па сигурно влезе од влезната врата. Никој не ја забележа, но сигурно е дека таа беше таму долго време, бидејќи веќе една недела имав слушнато тропање и шушкање низ собата, но не претпоставував дека станува збор за змија. Дури и не ми падна на ум, вели за српските медиуми оваа млада мајка која сè уште е видливо потресена и исплашена.

Каснувањето го забележала кога почнала да ја боли и отекува раката, веднаш ги известила „Зоо Планет“ и Брзата помош, кои ја фатиле змијата и ја однеле, а Брзата помош од Лесковац и укажала помош на самото место.

– Брзата помош дојде од Лесковац, ја исчистија раната и тие сакаа веднаш да ме однесат на Инфективна, но не бев во можност да одам затоа што немав каде да ги оставам децата, па кога моите дојдоа од работа, ме однесоа во Дољевац, а потоа во Ниш ми дадоа инфузија, инјекции и тетанус. Синоќа бев на Инфективната клиника до 23.30 часот, додава жената.

На децата сè уште не им е дозволено да влегуваат во собата

Таа сакаше да им каже на сите што и се случи, со цел да апелира до сите да ги погледнат и да ги проверат своите куќи затоа што ова е голема траума за неа и за децата, на кои сè уште не им е дозволен влез во собата, иако таа постојано им кажува дека змијата веќе ја нема.

Во Србија има десет видови змии, од кои три се отровни, а останатите се од семејството на смокови.