Десетгодишно момче се удавило во градскиот базен во Оџаци кај Сомбор, а само еден ден претходно, две момчиња загинаа во каналот Дунав-Тиса-Дунав (ДТД) кај Фекетиќ.

Телото на десетгодишното момче Б. П., без знаци на живот било пронајдено вчера вечер околу 22:20 часот на дното на градскиот базен во Оџаци.

Медиумите јавуваат дека осумгодишно момче го турнало несреќното момче во водата и дека за време на несреќата биле сами на базенот.

Телото било пронајдено откако таткото околу 22 часот пријавил во полиција дека неговиот син е исчезнат.

На страшната трагедија и претходеа низа несреќни околности. Според локалното население, оградата на базенот е многу ниска во еден дел и секој може лесно да го прескокне, а просторијата каде што се наоѓа обезбедувањето е на другиот крај од базенот. Но, дури и да била поблизу, чуварот немало да може да ги слушне, бидејќи тој бил глувонем, пишува порталот Новости.рс.

“Детето беше турнато во базенот од друго дете. Нема да има кривична постапка затоа што детето е кривично неодговорно, односно на возраст под 14 години. Точно е дека чуварот на базенот е глувонема личност и затоа не слушна што се случи “, изјавил обвинителот од Сомбор.

За време на трагедијата чуварот на базенот не бил таму.

Неофицијално, челниците на спортскиот и деловниот центар Оџаци, кои управуваат со базенот, велат дека чуварот за кратко бил отсутен кога се случила трагедијата. Сезоната за капење сè уште не е отворена.

“Базенот не е отворен за јавноста. Сè уште е во фаза на подготовка. Беше присутен работник од осигурувањето. Тој беше отсутен неколку минути за да оди во тоалет, а тогаш сè се случи”, објаснуваат тие. Сепак, Вишото јавно обвинителство во Сомбор наредило дополнителни проверки со цел да се утврди можната одговорност на администрацијата на базенот Оџаци, бидејќи ангажирале глувонем човек да работи на обезбедување.