Градоначалникот на Чаир, Висар Ганиу за телевизија Алсат рече дека во оваа трагедија најмногу настрадала чаирската заедница.

Според Гани, од оваа трагедија Чаир загубил 16 припадници на оваа заедница, од кои 5 биле деца на училиштето Исмаил Ќемали. Тој рече дека во оваа трагедија еден вработен од ова општина загубил две ќерки во оваа трагедија, се работи за семејството Мухаџери од Чаир.

Новинарот на Алсат, Аднан Ќаили од Софија, во репортажа во живо на „Програма 200“ покажа дека по интервјуата со преживеаните во трагедијата, тие го покажале ужасот низ кој поминале и дека смртта ја виделе со свои очи.

Тој рече дека 7-те преживеани кои се хоспитализирани во софиската болница се надвор од животна опасност, но со бројни повреди како изгореници до 3 степен и скршеници на нозете и вратите.

Тој јавува дека надлежните органи на Софија отвориле две истражни патеки. Едниот е човечкиот фактор, а другиот е механичкиот фактор на возилото. На првата патека бугарските истражители се обидуваат да откријат дали имало дремка од возачот на автобусот, додека на втората патека имало техничка контрола на автобусот.