Семејството и пријателите во саботата во голем број се собраа на гробиштата во Осиек за да ја испратат убиената девојка Михаела Б.(21) на вечното почивалиште.

Според сомнежите на хрватската полиција, таа била застрелана од полицаецот од Осиек, Марко С. (27) во средата. Тој е во истражен затвор, а во меѓувреме е суспендиран.

Иако полицијата првично тврдеше дека се работи за несреќен случај, Државното обвинителство одлучи да го квалификува како убиство. Постои сомнение дека Марко ја убил со пиштол во станот, па му е изречена мерка притвор од еден месец.

„Индекс“ ги објави пораките на WhatsApp кои убиената 21-годишна девојка ги разменувала со полицаецот, како и оние кои таа ѝ ги праќала на пријателка за него. Од истите се чини дека се познавале многу кратко, за што порталот добил неофицијална потврда од полицијата.

Интензивно се допишувале само околу една недела, а според сликите од екранот, Михаела се пожалила дека младиот полицаец „креира драма“ и дека е посесивен, иако се познавале само кратко време.

Пораките сугерираат и дека не биле во врска. Адвокатот на осомничениот полицаец вели дека нема информации за содржината на пораките и дека полицијата не го прашала за нив.