Почина Ким Џонг Џу, помладиот брат на севернокорејскиот основач Ким Ил Сунг и поранешен втор најмоќен функционер во земјата пред да биде назначен неговиот внук за лидер, објавија севернокорејските државни медиуми.

Севернокорејскиот лидер Ким Џонг Ун, внук на Ким Ил Сунг, изрази „длабоко сочувство“ и испрати венец со сочувство, објави официјалната корејска централна новинска агенција (КЦНА).

– Ким Џонг Џу се бореше напорно за спроведување на политиката на Работничката партија и придонесе за забрзување на социјалистичката конструкција и развој на државниот социјален систем во корејски стил, додека со години работеше на важни позиции во партијата и државата – се наведува во извештајот на KCNA.

Новинските извештаи, сепак, не го прецизираат точниот датум кога починал Ким Џонг Џу.

Според севернокорејското Министерство за обединување, тој е роден во 1920 година, што значи дека во моментот на смртта имал 100 или 101 година.

За време на владеењето на Ким Ил Сунг, многу експерти за надворешна политика го сметаа Ким Џонг Џу како втор најмоќен функционер во Северна Кореја или дури и наследник на неговиот брат.