Матија Божиќ (24), младото момче од Србија кое се бореше со малигнен тумор на ноздрите и синусите од април 2019 година, за жал вчера не напушти, потврдено е од фондацијата Биди хуман, објавуваат српските медиуми.

Матија беше опериран двапати во краток временски период. Сепак, дури и по втората операција, немаше позитивни промени. Тој го продолжил третманот со радиотерапија (четири циклуси), но резултатите и тогаш не биле добри.

Од април 2019 година, тој се бори со малигнен тумор на ноздрите и синусите.

Матија живееше како и сите млади луѓе, водеше среќен и безгрижен живот до почетокот на април 2019 година. Тогаш започнаа првите симптоми, поради што тој беше испратен во Клиничкиот центар на Војводина – Клиниката за ОРЛ, каде беше итно опериран во април 2019 година.

Матија беше отпуштен со дијагноза на малигнен тумор на ноздрите и синусите. Во постоперативниот тек беа откриени периодични промени, поради што тој беше упатен на Воената медицинска академија во Белград – клиника ЕНТ.

Наскоро повторно бил опериран за да се открие основниот тумор со повторливи промени и прогресивен тек. По оваа операција, немаше позитивни промени, туку напротив, појава на инвазивни промени во целиот регион на носот, синуси и инфилтративни промени во областа на левото око. Матија го продолжил третманот со радиотерапија (четири циклуси), но за жал и после тоа резултатите не биле добри.

Со конзилијарно мислење предложена е радикална операција со можност за отстранување на левото око како единствена опција во нашата земја. Единствената надеж на Матија беше лекување со хемотерапија, имунотерапија и биолошка терапија, за што беа потребни многу материјални ресурси.

Средствата беа собрани, но Матија, за жал почина, пишува Телеграф.