Трагична вест од Јужна Африка, поранешниот светски шампион во скок во висина, Жак Фрајтаг е пронајден мртов по две недели потрага по него.

Познатиот спортист бил пронајден во крв во трева во близина на гробишта во Преторија. Полицијата засега случајот го третира како убиство.

Жак во Париз 2003 година стана светски шампион. Рекордот му е 2,38 метри.

Неговото исчезнување е пријавено пред точно две недели кога го напуштил домот на неговата мајка.