Со оглед на брзината со која се шири сојот омикрон, сосема е извесно дека ќе има зголемување на бројот на заболени меѓу вакцинираните. Овие случаи беа ретки во деновите пред омикрон, но новата варијанта на вирусот носи нови предизвици.

Вакцината е добра заштита за секого, но може да се случи да дојде до заразување. Еве неколку совети од Американскиот центар за контрола и превенција на болести за тоа како да се справите ако се случи да се заразите.

1. Што треба да направам ако сум позитивен?

Додека некои случаи се асимптоматски, експертите велат дека повеќето имаат благи до умерени симптоми. Кашлање, болки во грлото, болки во мускулите и ниска температура се вообичаени, но имајте на ум дека овие симптоми не се исти за сите. Некои пациенти имаат главоболки, назална конгестија и кивање, знаци на болести кои се типични за настинки, пренесува Вашингтон пост.

Ако се чувствувате лошо, најважно е да се тестирате. Позитивниот тест треба да се сфати сериозно. Треба да контактирате со членовите на семејството, пријателите и колегите со кои сте биле во контакт.

2. Колку долго треба да се изолирам?

Доколку немате симптоми, но сте позитивни, треба да се изолирате 10 дена, почнувајќи од денот кога сте го направиле тестот. Ако се појават симптоми во овој период, тогаш мора да ги следите упатствата на вашиот лекар.

Ако имате симптоми, мора да се изолирате десет дена од почетокот на симптомите, велат од Американскиот центар за контрола и превенција на болести.

Несомнено е дека на некои луѓе им е тешко да се изолираат, особено кога повеќе луѓе живеат под ист покрив. Се препорачува заразеното лице да остане во посебна спална соба, да се дезинфицира бањата, како и другите површини кои заразеното лице ги допира. Неопходно е да се носи маска и често да се проветрува просторијата.

Избегнувајте споделување прибор за јадење, крпи и лични предмети. Луѓето кои биле во близок контакт со заразено лице исто така треба да бидат изолирани и ставени во карантин.

Оние кои не биле целосно вакцинирани треба да бидат ставени во карантин 14 дена по изложувањето на вирусот. Оние кои се вакцинирани не мора да бидат ставени во карантин, освен ако не развијат симптоми, но треба да се тестираат пет до седум дена по изложувањето на вирусот и да носат маска во затворен простор.

3. Ако другите во домаќинството се болни, дали можеме да останеме заедно во собата?

Да, под претпоставка дека сите во домаќинството се заразени со вирусот, тогаш нема потреба да се одвојувате од нив.

4. Како да се третира короната дома? Што треба да имам при рака?

Некои луѓе кои се заразени можеби нема да имаат потреба од грижа. Кај некои луѓе, симптомите исчезнуваат за неколку дена. Сепак, можете да пиете терапија дома што ви ја препишал вашиот лекар.

Ако вашата состојба се влоши, треба веднаш да го известите вашиот лекар. Потребно е да пиете што повеќе течност, а маските да ги имате при рака.

5. Колку долго ќе бидам заразен?

Се смета дека лицето е заразено во периодот на изолација од десет дена. Иако е малку веројатно дека ако симптомите како кашлица или треска продолжат после тоа, лицето сепак може да биде заразено.

Експертите посочуваат дека може да биде потребно извесно време за да се врати губењето на мирисот и вкусот, но тоа не значи дека лицето кое ја имало короната продолжува да го шири вирусот.

6. Дали треба да го прашам мојот лекар за терапии за коронавирус?

Да. Ако сте вакцинирани, веројатно ќе закрепнете од короната без медицинска интервенција. Но, не е штетно да побарате совет од вашиот лекар, особено ако имате какви било состојби кои ве изложуваат на поголем ризик од сериозна болест.

Лекот против корона произведен од Pfizer, кој беше одобрен од федералните регулатори во САД во средата, наскоро ќе биде достапен.

Експертите исто така нагласуваат дека вакцинацијата и бустер дозата на вакцината се најдобрата заштита од круната.

7. Што треба да направам ако моите симптоми станат сериозни?

Ако симптомите почнат да се влошуваат по неколку дена, јавете се кај вашиот лекар. Можеби ќе ви треба клинички третман.

8. Дали треба да бидам негативен пред да се вратам на мојот секојдневен живот?

Не. Кога ќе поминат десет дена, сè треба да биде како што треба. Сè додека симптомите се подобруваат и немате температура 24 часа без употреба на лекови за смалување на температура, сè треба да биде во ред. Можеби и понатаму ќе бидете позитивни, но експертите велат дека личноста повеќе не е заразна.