Градскиот трговски центар во центарот на Скопје е културна икона и еден од најпрепознатливите објекти за градот.

Изграден е покрај реката Вардар, а изградбата била официјално започната на 11 октомври 1969 година, додека на 27 април 1973 бил пуштен во официјална употреба.

Автори на проектот се архитектите Тихомир Арсовски, Живко Гелевски, Димитар Димитров, Благоја Колев, Радомир Лајовиќ, Лидија Маркова, Живко Поповски.

А како изгледал центарот на Скопје пред изградбата на ГТЦ погледнете во видеото подолу. Видео снимката е од 1965 година.