Од март, некои германски жители може да се соочат со високи казни ако невнимателно ги кратат своите живи огради. Според германските медиуми, Сојузниот закон за заштита на природата (BNATSCHG) предвидува строги казни за кастрење жива ограда, дрвја и грмушки.

Висината на казната ја одредуваат сојузните држави. Според германските медиуми, најстроги казни има во сојузната покраина Мекленбург-Западна Померанија. Таму ќе платите казна до 100.000 евра ако пресечете жива ограда долга 100 метри во заштитено подрачје, јавуваат германските медиуми.

Дури и ако исечете дрво за време на градежните работи, можете да платите казна. Ако се сомневате, можете да испратите барање до надлежниот орган во вашата област и да добиете дозвола од нив!

Баварија наплаќа казна до 1.000 евра за 10 метри кастрење жива ограда во заштитено подрачје. Секој што ќе пресече жива ограда на повеќе од 100 метри ќе се соочи со казна до 15.000 евра.

Северна Рајна Вестфалија има регулатива која предвидува казна до 12.500 евра за истиот прекршок. Бранденбург ги казни прекршителите со 4.000 евра. Во Долна Саксонија може да бидете казнети до 25.000 евра.

Казни во поединечни сојузни држави

Баварија 15.000 евра
Бранденбург 1.000 евра
Бремен 7.500 евра
Мекленбург-Западна Померанија 100.000 евра
Долна Саксонија 25.000 евра
Северна Рајна-Вестфалија 12.500 евра
Пфалц-Пораин 10.000 евра
Сар 10.000 евра
Саксонија 15.000 евра

Износите на казните не се познати во овие сојузни покраини: Баден-Виртемберг, Берлин, Хамбург, Хесен, Саксонија-Анхалт, Шлезвиг-Холштајн, Тирингија.

До кога може да се сече живата ограда?

До крајот на септември. Експертите препорачуваат користење ножици двапати годишно надвор од законскиот период. На овој начин не ги вознемирувате птиците кои би можеле да се гнездат во живата ограда.

Колку висока може да биде живата ограда кон соседот?

Во повеќето држави, дозволената висина зависи од растојанието до линијата на имотот. Во Баварија, Берлин, Хесен, Долна Саксонија, Северна Рајна-Вестфалија и Саксонија, живата ограда може да биде висока околу 2 метри ако е на 50 сантиметри од границата на соседната куќа, пишува „Феникс магазин“.