Во близина на населбата Бетине во Хрватска е видена т.н компас медуза, за која експертите предупредуваат воопшто да не ја допирате, бидејќи допирот на ова животно може да предизвика горење и тешки изгореници.

Медуза од компас (Chrysaora hysoscella) е вид што живее во крајбрежните води на Атлантскиот Океан и Средоземното Море, а се појавува и во близина на бреговите на Велика Британија, Ирска и Турција.

Она што е карактеристично за оваа медуза е жолто-кафеавата капа која наликува на компас, која може да порасне до 30 сантиметри во дијаметар, и пипалата до еден метар во должина.

Овој тип на медуза има 24 пипала поделени во три групи од по осум, и тие се движат главно преку морските струи.

Генерално се смета дека медузата од компас умира пред да наполни една година.

Тие се хранат со зоопланктон, а неговите природни непријатели се морските желки и рибата Велики бучањ.

Како да реагираме ако сретнеме ваква медуза?

Центарот што го тестира овој вид медуза предупредува дека доколку наидете на ваква медуза, избегнувајте контакт со неа бидејќи предизвикува изгореници.

Но, ако сепак добиете изгореници, треба да излезете од водата, да го измиете изгореното место со морска вода за да ги отстраните пипалата и да ја намачкате алое вера или некоја слична маст што е за изгореници.

Добро е да ставите оцет или сок од лимон на изгореното место, бидејќи на тој начин ќе спречите понатамошно пукање на преостанатите издувања. Како спомен од средбата со медуза, обично останува депигментација на кожата или лузна.

📷

📷

📷

📷

📷

📷