Индиската полиција застрела тигар со прекар „човекојадецот од Чампаран“, откако уби најмалку девет лица, за време на голема операција во која беа вклучени 200 луѓе, вклучително и трагачи на слонови, соопштија индиските власти.

Големата мачка ги тероризираше жителите околу резерватот за тигри Валмики во Чампаран, источна Индија, убивајќи најмалку шест лица во изминатиот месец, меѓу кои една жена и нејзиниот осумгодишен син во саботата.

Дури и пред овие два последни смртни случаи, властите го означија тигарот – за кој се верува дека е мажјак од три или четири години – „човекојадец“, што значи дека може да биде убиен.

Претходните обиди да се неутрализира животното беа неуспешни.

Заштитниците на природата го обвинуваат брзото ширење на човечките населби околу шумите и главните патишта на дивите животни, како што се слоновите и тигрите, како причина за зголемените конфликти меѓу луѓето и животните во некои делови на Индија.

Речиси 225 луѓе ги загубија животите во напади на тигри меѓу 2014 и 2019 година во Индија, според владините податоци.

Индија е дом на околу 70 отсто од тигрите во светот.