Моќниот руски воен брод „Москва“ потона вчера додека бил влечен во пристаништето.

Сега Украина тврди дека и капетанот на „Москва“ загинал во експлозија што се случила на бродот.

Во изјава за Телеграм, Антон Херашченко, советник во украинското Министерство за внатрешни работи, рече: „Капетанот од прва класа, командантот на крстосувачот на Московската црноморска флота Антон Куприн загина за време на експлозијата и пожарот на бродот“.

САД: Бродот „Москва“ погоден со две украински ракети

– САД веруваат дека рускиот воен брод Москва што потона бил погоден од две украински ракети, изјави висок американски функционер, пренесува Би-би-си.

Официјален Киев истакнува дека неговите ракети го погодиле бродот, но Русија не пријави никаков напад и тврди дека бродот потонал откако пожар предизвикал експлозија на муниција.

Украина, пак, тврди дека во експлозијата загинал и капетанот на „Москва“.

Во изјава за Телеграм, Антон Херашченко, советник во украинското Министерство за внатрешни работи, рече: „Капетанот од прв ранг, командант на крстосувачот Москва од Црноморската флота Антон Куприн загина за време на експлозијата и пожарот на бродот“.

Капетанот Антон Куприн даде наредба да се бомбардира Змискиот остров на првиот ден од војната.