На возачот на косовскиот автобус, кој излета од патот кај Славонски Брод, одредена му е мерка притвор од 30 дена, јавуваат хрватските медиуми.

-Косовскиот возач останува во истражен затвор еден месец, им потврди на новинарите Фрањо Копуниќ, заменик-обвинител на округот.

Копуниќ додаде дека тој бил осуден на претходна постапка поради опасност од бегство или напуштање на Република Хрватска.

„Ќе биде побарана сообраќајна експертиза, која ќе го испита автобусот и ќе ги даде своите наоди и мислења, рече тој.

Игор Циспер, адвокат на возачот, рече дека успеал да разговара со клиентот.

– Нему му е многу жал што се случи сето ова. Ќе видиме понатаму. Колку што имам информации од него, тој никогаш не кажал никому дека заспал, откри адвокатот и додаде дека возачот открил што се случило, но не може да зборува за тоа.

Истражниот судија рече дека договорот што Хрватска го има со Косово за соработка во кривичната постапка не предвидува екстрадиција на граѓани поради кривично гонење.

– Постапката ќе се спроведе во Хрватска. Сепак, постои законска можност тоа да се спроведе во Косово, но за тоа е потребна согласност од обете страни, за тоа не одлучува одбраната, вели тој.

Државното правобранителство во понеделникот објави дека осомничениот, 52-годишен возач на косовски автобус, бил уморен и не можел да вози безбедно за време на несреќата.

Според полициското соопштение, возачот е осомничен дека предизвикал сообраќајна несреќа со смртоносен исход, за што е предвидена казна затвор од шест месеци до 15 години.