Истражен судија на окружниот суд во Славонски Брод, на возачот на косовскиот автобус му одреди едномесечен притвор поради опасност од бегство.

– Истражниот судија одреди притвор, односно претходен притвор во траење од еден месец, поради можна можност за напуштање на Република Хрватска, односно бегство. Сега ќе биде испратен во затвор, изјави заменикот обвинител Фрањо Копуниќ.

Адвокатот на возачот се обрати и до медиумите и рече дека возачот никогаш не кажал никому дека заспал.

– Во ниту еден момент на никого не кажал дека заспал, рече Игор Циспер, адвокат на возачот, додавајќи дека не може да каже пред јавноста што му кажал возачот.

Хрватските медиуми откриваат дека адвокатот на косовскиот возач е еден од најпознатите во Хрватска.

– Колегата Павасовиќ и јас ќе бидеме адвокати на возачот, откри Циспер.

– Успеав да разговарам кратко со него, нему му е жал што се случи сето ова. Ќе видиме во иднина како ќе се одвива ситуацијата, рече Циспер.

Истражниот судија рече дека договорот што Хрватска го има со Косово за соработка во кривичната постапка не предвидува екстрадиција на граѓани поради кривично гонење.

Државното правобранителство во понеделникот објави дека осомничениот, 52-годишен возач на косовски автобус, бил уморен и не можел да вози безбедно за време на несреќата.

– Постапката ќе се спроведе во Хрватска. Сепак, постои законска можност тоа да се спроведе во Косово, но за тоа е потребна согласност од обете страни, за тоа не одлучува одбраната, вели тој.

Државното правобранителство во понеделникот објави дека осомничениот, 52-годишен возач на косовски автобус, бил уморен и не можел да вози безбедно за време на несреќата.