Припадниците на 3-та одделна јуришна бригада на Украина објавија видео од фронтот Бахмут на кое се гледа како заробуваат руски војници. Еден од Русите, наводно, се обидел да активира граната додека се приближувале, па биле принудени да го убијат.

– Ние сме похумани од кој било друг – велат тие.

Да потсетиме, украинската контраофанзива во војната меѓу Украина и Русија е во тек, а борбите се уште беснеат околу Бахмут. Снимен е драматичен момент кога му пришле на руски војник кој лежел на стомак. Украинските војници му пришле и прашале што се случува.

– Врати се – рече еден од нив. Потоа му пришол на рускиот војник и го прашал „Што е со тебе?“.

И тогаш извика: „Е*ена граната!“ и пукал во рускиот војник кој лежел на земјата.

– Ги заробуваме Русите. Ќе ги спасиме од напад и ќе им дадеме сок да пијат. Се разбира, кога еден од нив решилж да ја извади иглата од гранатата, тој беше убиен на лице место – изјавија од 3-та одделна јуришна бригада на Украина. Засега не е јасно дали рускиот војник навистина имал граната.