Какви се симптомите на лица заразени со Ковид кои се вакцинирани во споредба со оние кои не се вакцинирани? Ова е прашање што беше интересно за многу луѓе во последно време, бидејќи владее повеќе заразна сорта на делта, што исто така предизвика големо зголемување на нови инфекции. Иако вакцинацијата не заштитува целосно од инфекција, факт кој е веќе познат, сепак таа (вакцинацијата) заштитува од тешки симптоми и смрт.

Целосна анализа на оваа тема објави хрватскиот портал Index.hr.

Д -р Баршиќ: Вакцинираните поблаго оболуваат, ги боли грлото, имаат мала температура

Index разговараше со шефот на Кризниот штаб на КБ Дубрава, инфектолог Бруно Бар[иќ. Тој посочи дека просечната возраст на хоспитализираните за ковид е 69 години и наведе дека клучниот проблем е што не биле вакцинирани. Само мал дел од хоспитализираните се вакцинирани.

– Вакцинирани многу поблаго заболуваат, знаеме дека грлото ги боли, имаат мала температура и полесно поминуваат. Само едно вакцинирано лице заврши на интензивна нега и почина. Тоа е 90-годишно старо лице, тој беше позитивен, но не умре од Ковид, тој беше примен кај нас за епилептичен напад. Ниту еден од вакцинираните не почина од Ковид, истакна др. Баршиќ за Index.

Од 1 август, кога, вели тој, започнал нивниот бран на делта сојот, досега имале 92 пациенти на одделот за ковид. Од 92, само осум биле вакцинирани.

– Може да се види дека немаме многу хоспитализирани луѓе кои се вакцинирани. Тоа се претежно невакцинирани луѓе, вклучително и помлади. Значи, имавме 12 пациенти помлади од 50 години. Една жена родена во 1972 година почина Таа немаше хронични заболувања, таа почина од пневмонија предизвикана од „Ковид“. Таа не беше вакцинирана, рече тој.

„Најмладиот што имаше пневмонија беше роден 1987“

Тој наведува дека немаат многу пациенти кои се вакцинирани, а дури и да се разболат, обично имаат поблаги симптоми. Доктор Баршиќ посебно издвои еден проблем.

– За жал, имаме многу луѓе постари од 80 години кои не се вакцинирани, што е проблем бидејќи нас не ни е важна озраста. Проблемот е што ние не ја вакциниравме постарата популација, вели тој, истакнувајќи дека тие се особено изложени на ризик.

Во исто време, додава тој, и помлади луѓе кои не се вакцинирани тешко се разболуваат.

– Најмладиот што имаше пневмонија беше роден 1987, другиот 1984, имаме многу од оние што кои се родени околу 1970. Ниту еден од нив не е вакциниран и имаат тешки клинички слики, вели Баршиќ на крајот од разговорот.

Ова се посериозните симптоми

Index го контактираше и Хрватскиот институт за јавно здравје (ХЗЈЗ), од каде велат дека најчестите симптоми кај луѓето со „Ковид-19“ кои не се вакцинирани се: треска, кашлица, замор, болки во мускулите, болки во грлото, дијареа, губење на вкус и / или мирис, додека луѓето кои развиваат потешки симптоми доживуваат отежнато дишење, краток здив, недостаток на воздух, болка или притисок во градите.

Некои луѓе заразени со вирусот САРС-КоВ-2, додаваат тие, можат да бидат асимптоматски, а сепак, како и оние со симптоми, може да бидат извор на инфекција за луѓето во близок контакт.

– Вакцините против Ковид-19 се ефикасни во спречување на болеста, особено тешки заболувања што можат да резултираат со хоспитализација или смрт. Врз основа на моментално достапната литература, доколку целосно вакцинирани лица се инфицираат и развијат симптоми, клиничката слика е генерално поблага отколку кај невакцинираните лица. Ова значи дека вакцинираните луѓе се со помала веројатност да бидат хоспитализирани или да умрат отколку луѓето кои не се вакцинирани, велат од ХЗЈЗ.

Еве го процентот на вакцинирани и невакцинирани меѓу болните, хоспитализирани и починати

Хрватскиот институт за јавно здравје посочува дека направиле анализа за учеството на вакцинирани и невакцинирани кај нови пациенти, хоспитализирани и починати од / со „Ковид-19“ од 30 август 2021 година до 6 септември 2021 година.

– Имаше 5.360 ново дијагностицирани лица, од кои 4.384 лица, или 81,79% не беа вакцинирани. Во истиот период, 178 лица беа хоспитализирани со „Ковид-19 “, од кои 141 лице или 79,21% не беа вакцинирани, додека меѓу 49 починати, 36 од нив (73,47%) не биле вакцинирани. Меѓу лицата помлади од 65 години кои починале во истиот период, немало такви што биле вакцинирани, покажуваат податоците од анализата направена од ХЗЈЗ.