Според последните податоци на Хрватскиот завод за јавно здравје, мозочен удар значи ненадејно невролошко нарушување предизвикано од нарушување на церебралната циркулација, што резултира со недоволно снабдување на одредени делови од мозокот со кислород и хранливи материи.

Недостатокот на кислород и хранливи материи предизвикува оштетување и смрт на нервните клетки, што резултира со оштетување на мозокот и губење на функциите што ги контролира дел од мозокот. Тоа може да биде резултат на блокада на артерија која го снабдува мозокот со крв, што се нарекува исхемичен мозочен удар или инфаркт на мозокот, но може да биде предизвикан и од руптура на крвен сад во мозокот кога има излив.

Иако почесто ги погодува постарите луѓе, една девојка го доживеала кога имала само 17 години. Според Експрес, Џорџи Холанд присуствувала на час по танц кога и се појавиле првите симптоми. Сè уште како тинејџерка во тоа време, таа одеднаш целосно го изгубила видот на неколку моменти. Припишувајќи го тоа на мигрена, таа отишла дома и неколку дена се обидувала да се опорави во кревет.

Сепак, симптомите на Џорџи не застанале тука. Неколку дена подоцна почнало да има пречки во нејзиниот говор и не можела да се сети на одредени зборови. Кога нејзиниот татко и брат ги забележале овие предупредувачки знаци, сфатиле дека нешто сериозно не е во ред.

Како што објаснуваат лекарите, привременото губење на видот може да биде еден од првите симптоми кои предупредуваат на претстојниот мозочен удар. Џорџи потоа итно била префрлена во болница, каде што направила КТ скен и ѝ било кажано дека имала мозочен удар. Таа никогаш не открила што го предизвикало мозочниот удар.

„Од мозочниот удар, секој ден живеам како да ми е последен, бидејќи навистина може да биде. Никогаш немав здравствени проблеми пред мозочниот удар“, откри Џорџи која го сподели своето искуство за да ги повика сите никогаш да не ги игнорираат нејзините симптоми бидејќи тоа буквално може да им го спаси животот.