Една доцна ноќ, популарната пејачка одлучи да одговори на прашањата на нејзините следбеници на социјалната мрежа Инстаграм и немаше поим каква лавина ќе започне.

Едита Арадиновиќ отсекогаш била во центарот на вниманието на јавноста со својот препознатлив глас и добар изглед, а минатата година нејзиното потекло предизвика бројни контроверзии, особено кога на една фотографија го покажа познатиот „српски поздрав“.

Пејачката одговараше главно на обични прашања на нејзините следбеници споменатата ноќ. Откри колку е висока, кој е нејзиниот омилен сладолед, која поп -личност и е најдобра пријателка, но даде и одговор на прашањето што направи општа конфузија – дали е вистина дека има корени од Албанија?

– Дали сте со албанско потекло? – беше прашањето, а Арадиновиќ одговори со цветна емотикона: „ДА“.

За една од најпопуларните пејачки во Србија, националната одредница не беше важна, но во еден момент, сепак, имаше проблем.

Пејачката објави фотографија со својот пријател и стилист Стефан Орлиќ на познатата социјална мрежа од снимањето на спотот за новата песна „Акапела“, во која Едита го користи познатиот „српски поздрав“ со три прста.

Поздравот со три прста, познат и како „српски поздрав“, е поздрав што првично ја изразуваше Света Троица, денес се смета за српски национален поздрав со една рака со споен (или раширен) палец, показалец и среден прст. Интересен факт од историјата: Првата популаризирана употреба на поздравот со три прста (одделно) беше во 1988 година, кога Србите од Срем, Банат и Косово го искористија за да им се спротивстават на Албанците, Хрватите и Словенците кои го користеа знакот на победата, за време на Анти- Бирократска револуција.

Албанскиот дел од публиката ги осуди нападите на сметка на Арадиновиќ, но пејачката одлучи и сама да се справи со хејтерите:

– Ги молам сите луѓе, ако може така да се наречат, кои се навредени од сликата на која држам три прста, да одат во тоалет, да се измијат, потоа да пијат лимонада, евентуално да појадуваат, за да сфатат дека тие прсти не се наменети за ништо и за никого. И да, не сум расист, националист, или нешто слично! Бегајте од мене повеќе! Тоа е доказ колку сте примитивни, без работа и несреќни. И таквите луѓе го трујат општеството. Зафатете се со посериозни проблеми, справете се со себе! Се занимавам со музика и ширење љубов и позитивна енергија. Ако не можете да издржите, а има и такви – отследете ме и збогум!, згрми Едита и ги прекина нападите врз себе.