Ова е причината зошто брачните двојки во земјата на изгрејсонцето го практикуваат ова…

Без оглед колку е мал нивниот стан, ништо нема да ги спречи брачните двојки во Јапонија да спијат барем во одделни кревети, ако не и соби.

Сепак, тоа не е знак дека тие имаат проблем во нивниот брак, туку нешто за што веруваат дека им прави добро на многу начини. Еве зошто во Јапонија, маж и жена не спијат заедно:

1. Различно време на будење и спиење

Ова е прво нешто што ги прави Јапонците да спијат во одвоени соби, или барем кревети. Да го будите партнерот или партнерката само затоа што мора да станете рано или да се вратите доцна, едноставно не доаѓа во предвид. Јапонците знаат колку е добар спиењето за физичкото и менталното здравје и прават сé за да го зачуваат тоа.

2. Бебињата спијат со своите мајки

Мајките во Јапонија спијат со своите деца и ова се смета за многу важно, бидејќи се верува дека оваа навика го спречува ризикот од ненадејна смрт кај новороденчињата и му помага на детето да има стабилен срцев ритам. Таткото треба да одлучи сам дали ќе спие со нив или ќе се пресели во друга просторија, но не смее негативно да влијаеме врз сонот на мајката и бебето.

3. За Јапонците, одвоеното спиење значи мир

И додека остатокот од светот гледа дека се ближи развод за браковите и партнерите кои спијат во различни простории, Јапонците размислуваат сосема поинаку. Тие едноставно многу го ценат квалитетот на спиењето, што нема да дозволат ништо да ги вознемирува. Јапонците не сакаат да бидат разбудени од грчењето на партнерот, вртењето, зборувањето во сон… И апсолутно го разбираат тоа и двајцата кои се во брак.