Излегов на пијачка со моите пријатели, а два дена подоцна имав мистериозен оток со кој се борев три месеци. Изгорениците од застрашувачкиот изглед на ногата ја исплашија Меган Кленси (44) од Австралија, која како што вели, излегла на пијачка со своите пријатели кога некој случајно и истури коктел на ногата, чии состојки се водка, лимета и кисела вода.

– Веднаш го избришав и продолжив. Сепак, два дена подоцна, на моите нозе почнаа да се појавуваат плускавци и сè изгледаше како страшно изгорено, вели Меган.

– Едвај стигнав на работа следниот ден. Не можев да носам ништо, и спиев со ногата во кутија, во спротивно не би можела да ги затворам очите бидејќи секој допир ме повредуваше, вели Меган.

Посетата на лекар покажала дека она што ја мачи е состојба наречена фотосинтеза дерматитис, односно фотодерматитис.

Меган не можеше да му објасни на докторот како се случило тоа, сè додека нејзините пријатели не ја потсетиле на истурениот коктел. Дури тогаш беше јасно дека лимета во комбинација со сонце доведува до таква реакција.

– Нозете ми беа како крофни, не само нозете, туку и лисјата. Беше гадно. Поминаа три месеци додека сè не се смири на мене, вели Меган откако се покажало дека реакцијата е предизвикана од лимета во комбинација со сонцето.

Што е фотодерматитис?

Фотодерматитис е патолошка реакција на кожата на сончевите зраци (ултравиолетови бранови емитирани од сонцето). Оваа болест може да биде акутна или хронична. Активноста на имунолошкиот систем на телото, која станува претерана, е од особено значење во процесот на оваа болест. Кожата има кори, станува сува и се појавуваат осипувања.

Степенот на интензитет на болеста варира во зависност од чувствителноста на имунолошкиот систем на секоја личност на сончева светлина. Чувствителноста на кожата се определува од следниве фактори: наследна тенденција да се покаже фотосензитивност, потрошувачка на разни лекови, контакт со одредени растенија (билки, моркови, пашканат, копра, ким, целер, анасон).

Главните причини за болеста се како што следува: други болести (системски лупус еритематозус, болест на имунолошкиот систем, алергиски дерматитис); генетски или метаболички фактори (наследни болести како што се пелагра (витамин Б не се акумулира); реакции на одредени хемикалии и лекови.

Во случај на изложеност на ултравиолетови зраци, постојат одредени лекови и хемикалии кои можат да предизвикаат плускавци, еритема или дури и коприва (алергиска реакција на кожата која се карактеризира со ненадејна појава на еритема на јадеж, која има плускавци, склони кон продолжување). Реакциите, исто така, можат да бидат алергични, поради директниот токсичен ефект. Последново е предизвикано од следниве фактори: антибиотици, антифунгални лекови, супстанции што содржат јаглерод и псорален (лекови за третман на псоријаза), нестероидни антиинфламаторни лекови, диуретици, антидепресиви, лекови за борба против анксиозност. Алергиски реакции може да бидат предизвикани и од ароматични материи, креми кои содржат парабени или хемиски детергенти.

Фактори на ризик кои ја зголемуваат веројатноста за фотодерматитис се: бела кожа – многу светла боја, црвена или руса коса и зелени или сини очи; болести како што се лупус или порфирија (дефект на метаболизмот на протеините во организмот); изложеност на сонце подолго од 30 минути, исто така, го зголемува ризикот од фотодерматитис.