За време на изрекувањето на пресудата за воениот злосторник Ратко Младиќ, многумина забележаа еден посебен детаљ. Младиќ носеше прстен на левата рака чија симболика може да се толкува на неколку начини.

Како што може да се види, Младиќ имаше прстен на левата рака на кој е претставена главата на еден индиски поглавар.

Иако прстените од овој тип не мора да бидат скап детаљ за рака на маж или жена, тие често кријат одредена симболика што може да се толкува на повеќе начини.

Носејќи го овој прстен, Младиќ на некој начин испрати порака дека тој сè уште се смета себеси за водач, или „водач на племето“, што всушност е дефиниција за поимот поглавар, пишува Кликс.ба.

Особено е интересно што прстенот, покрај сликата на поглаварот, содржи и т.н. Индиски покривки за глава, што често се гледаше меѓу припадниците на индиските племиња меѓу поглаварите, но и воините.

Ставајќи украси со пердуви на нивните глави, Индијанците испраќаа порака дека тие се „најхрабрите“ и „најмоќните“ претставници на нивното племе.

Иако осудениот воен злосторник Ратко Младиќ е познат како вљубеник во рингот, се чини дека на овој начин се обиде да испрати порака до светот за неговата „храброст“ со „скриени“ мотиви.

Значка со цветот на Наталија Рамонда

Покрај прстенот што го носеше Младиќ за време на изрекувањето на пресудата, воениот злосторник ја заинтригира јавноста со накитот и деталите за вратоврската што ја носеше за време на изрекувањето на пресудата во 2017 година.

Во тоа време, Младиќ се појави на судењето во костум, а на вратоврската го носеше амблемот на Комунистичката партија на Руската Федерација. Покрај ознаките на Комунистичката партија, Младиќ носеше и беџ со цветот на Наталија Рамонда на неговиот ревер. Овој цвет е познат и како „цвет од феникс“ кој го одбележува Денот на помирувањето во Србија.

Во јавноста, Наталија Рамонда беше опишана како „цвет од феникс“ што може да оживее дури и кога целосно ќе се исуши и на некој начин ја симболизира победата на српската армија во Првата светска војна за време на битката кај Кајмакчалан каде што српските и бугарските војски се судрија.