Материјалот од безбедносните камери кои (доколку ги има) ги снимиле движењата и маршрутата на убијците, сведоштвата на локалните жители, како и професионалниот и личниот профил на жртвата, се во центарот на истрагата на Polygyros Security за ладнокрвното убиство на 39-годишникот од Северна Македонија, во саботата во раните утрински часови во Ханиоти, пишуваат доцна вечерва Грчките медиуми.

– Во исто време, грчките власти ги зајакнуваат контролите на границата со Северна Македонија, бидејќи можно е сторителите да се сонародници на жртвата, додека постои канал на соработка со полицијата на соседната земја, пишуваат медиумите во Грција.

Досегашните докази во случајот се чини дека се приближуваат кон заклучокот дека станува збор за извршување на „нарачано убиство“ што доаѓа како „одговор“ на претходните егзекуции меѓу ривалските групи за кои се вели дека се активни на полето на незаконитоста. Медиумите во Скопје јавуваат дека во изминатите месеци бил егзекутиран пријател на 39-годишникот, а следело уште едно убиство како „одмазда“.

Горенаведената верзија е поткрепена и со начинот на дејствување на убијците, чии движења биле насочени и молскавично брзи.

Со помош на пиштол – веројатно со придушувач – го „испразниле“ шаржерот во својата мета. Неговата смрт била моментална, додека полицијата од местото на убиството собрала вкупно 19 чаури.

45-годишниот сонародник, пријател на убиениот е повреден од шрапнелите и е хоспитализиран (надвор од животна опасност) во Општата болница Полигирос. Телото на 39-годишниот ќе биде пренесено во Солун каде ќе биде прегледано од лекарски вештак.

– Очевидци на убиството се чини дека биле неговата сопруга и уште еден пријателски пар, бидејќи се чини дека сите заедно биле присутни на Халкидики, додека, според информациите, требало да се вратат во татковината во следните 24 часа. За професионалниот профил на жртвата, информациите кои доаѓаат од соседната земја го покажуваат како бизнисмен-сопственик на казино, објави вечерва грча „Прототема“.