Касата на Електронската видео лотарија (ЕВЛ), компанија во мнозинска сопственост на „Лутрија Република Српска“, би можела да остане празна под опсада на играчите.

Имено, во средата низ Српска голем број играчи пријавиле добивки на своите терминали, на кои ЕВЛ, очигледно, не сметала.

Имено, речиси сите кои завчера се коцкаа на своите машини добија парични награди. Иако од ЕВЛ тврдат дека се уште ја утврдуваат причината, порталот Капитал пишува дека дошло до грешка на серверот.

Во нивната редакција контактирал играч на Мркоњиќ Град, кој бил сведок на оваа необична ситуација. Играше бинго во ресторанот „Бенц“ и на ждрепката освои нешто повеќе од 5.000 марки.

Останал збунет кога сфатил дека не е единствениот среќен добитник.

„На тој ден, најмалку сто луѓе во Мркоњиќ Град освоија по неколку илјади марки“, тврди тој.

Според неговите зборови, локалот од каде што ги добил добивките го испратиле на адресата на ЕВЛ во Бања Лука од каде му ветиле дека наскоро ќе ги добие парите.

Во Електронската видео лотарија ги потврдуваат изјавите на Капитал. Тие ветуваат дека ќе ги платат сите добивки штом ќе ги обработат податоците што доаѓаат од сите делови на Српска.

Повикуваат на трпение, а играчите се потсетуваат дека во Правилникот за приредување на електронски игри на среќа е предвидено рокот за исплата на добивката да е десет дена.

„Во изминатиот период не контактираа голем број играчи од различни градови на Република Српска, а се уште не можеме со сигурност да го утврдиме дефинитивниот број на добитници. Во наредните ден-два ќе имаме попрецизни податоци, видеолотаријата гарантира дека сите играчи ќе бидат целосно исплатени, а со тоа дополнително ќе ја оправдаме довербата што ја уживаме кај сите наши играчи“, велат оттаму.

Велат дека добивките ќе бидат уплатени на тековните сметки на играчите, а ќе дадат се од себе исплатите што поскоро да се извршат.

Овие ветувања играчите треба со резерва да ги сфатат со оглед на досегашните искуства што ги имале со „Лотаријата на Република Српска“, пишува порталот.

Во април 2020 година, Коста Чивчиќ од Бања Лука играше „Lotto Superpetica“, брза лотарија организирана од Лутрија Српска преку сега веќе непостоечката „Кено телевизија“ и освои 30.000 марки.

Под изговор за софтверска грешка „Лутрија“ се обиде да ја откаже ждрепката, но судот застана на страната на играчите ја спречи.