Јелена Томашевиќ, сопругата на познатиот кошаркар Дејан Томашевиќ, проговори за автоимуната болест, со која се бори цела деценија. Томашевиќ тврди дека на почетокот имала нејасни симптоми, а потоа и болки во зглобовите и мускулите:

– Забележав еден месец по четвртото породување дека ми отече едниот прст, а утредента друг. Отидовме кај лекарите кои ги направија сите потребни тестови и открија дека имам лупус. Тогаш првпат дознав дека постои болест под тоа име – вели Јелена и додава дека сето тоа се случило додека живееле во Шпанија. Малку подоцна Дејан потпишал договор во Грција, се преселиле во Атина и таму побарала второ мислење. За жал, дијагнозата беше потврдена.

– Докторот ми објасни дека без разлика што имам 36 години, телото ми е како 75. Открија и дека покрај лупус имам и пропратно заболување кое се вика ревматоиден артритис – вели Јелена и додава дека потоа дошло доаѓањето во Белград и лекувањето.

Од друга страна, нејзиниот сопруг Дејан, познат кошаркар, тврди дека Јелена стоечки го издржала сознанието дека боледува од автоимуна болест.

– Јелена и да имала некои здравствени проблеми никогаш не се пожалила. Секогаш бев во центарот на вниманието. За прв пат таа не може да ги преземе своите обврски бидејќи има треска, што се случуваше првите шест месеци. Нејзиниот најголем квалитет е тоа што и покрај сите овие проблеми, таа никако не ни дозволи да го почувствуваме тоа. Подоцна дознавме дека се трудела да биде сама кога и било тешко, да оди да плаче, да им се јави на сестрите и да ја сподели нејзината болка, но се трудела да не дозволиме ние во куќата да го забележиме тоа – вели Дејан.