Бројот на заразени лица во Босна и Херцеговина расте во последниве денови, а стапката на смртност е во пораст. Она што е особено загрижувачко за граѓаните е зголемувањето на бројот на заразени по примањето на првата доза на вакцината КОВИД-19, пишува Аваз.

Зошто инфекцијата со коронавирус се јавува по вакцинирањето со првата доза, за Аваз објаснува д -р Еднан Дрљевиќ, инфектолог. Тој рече дека вакцината е дизајнирана да го испровоцира телото да произведува антитела, односно да стане имун.

– По првата доза, потребни се 15 дена за да се формираат антитела. Дали ќе се создадат зависи од вакцината и нејзиниот квалитет. Исто така, постојат луѓе чиј имунолошки систем е слаб и не реагира соодветно дури и на најдобрата вакцина. Ова значи дека производството на антитела зависи и од нашето тело и од вакцината. Ако организмот не реагирал добро по вакцинирањето, лицето може да се разболи, но и да се разболи, болеста ќе биде поблага, посочи Дрљевиќ.

Тој наведува дека мора да знаеме дека сите вакцинирани луѓе можат да пренесат вируси, да се заразат, да имаат потешка форма на болеста, па дури и да умрат, само овие проценти се многу помали.