Поранешниот голман на Динамо Загреб ја шокираше хрватската јавност со откритието дека изминатава година се бори со ракот на панкреасот. Тоа е тешко излечива болест, но Георг Кох не се откажува. Ги надживеал и прогнозите на лекарите кои пред една година му рекле дека има уште половина година живот.

Неговата борба за живот ги погоди и играчите на Динамо, на кои им „влезе под кожа“ за време на едногодишниот стаж на Максимир. Тој изрази желба барем уште еднаш во животот да го гледа Динамо, а хрватскиот клуб ја покажа својата големина и го повика на меч. Дали ќе биде со Осиек на 11 мај или на 25 мај против Рудеш, зависи од договорот меѓу овие две страни.

– Има денови кога се чувствувам како да можам да откорнам дрво! Потоа пешачам со часови. И има фази кога се чувствувам мизерно и не станувам од кревет. Затоа што за работи кои вообичаено ми одземаат пет секунди, тогаш ми треба половина минута. Но, се борам и не кукам, тоа никогаш не беше мој стил.

Ракот на панкреасот е една од најсмртоносните болести. Тоа е четврта водечка причина за смрт од сите видови рак.

– Причината за рак на панкреасот е непозната, но се јавува три пати почесто кај пушачите, а ризикот е зголемен кај пациенти со хроничен панкреатит (хронично воспаление на панкреасот). Оваа болест почесто ги погодува мажите, а најчесто на 55-годишна возраст. Ракот на панкреасот е подмолно заболување, бидејќи во моментот на дијагнозата, во 85% од случаите, тој веќе се проширил на локалните структури или метастазирал во црниот дроб и белите дробови. Кај повеќето пациенти во напредната фаза на болеста, губење на тежината и болка во абдоменот (абдоминална празнина) се јавуваат во 75% од случаите. Повеќето пациенти имаат растечка и силна болка во горниот дел на абдоменот која се шири кон грбот, а обично се смирува кога се наведнуваат напред. Често се јавуваат анорексија и депресија – пишува Pliva health.

За жал, оваа болест е тешко да се излечи. Ова е случај само кај три проценти од пациентите.

– Делумна панкреатектомија (делумно отстранување на панкреасот) или панкреатичнодуоденектомија (отстранување на панкреасот и дуоденумот), т.н. Постапката на Випл е единствената работа што потенцијално може да доведе до излекување, но туморот може да се отстрани само кај 15% од пациентите, а може да се излечи кај 3%. Стапката на петгодишно преживување е 15-20%. Хемотерапијата и радиотерапијата може да го подобрат преживувањето. Просечното преживување, доколку туморот не може да се оперира, е само 5 месеци.

На Кох му беше дијагностициран рак во април 2023 година. Му дадоа половина година живот, но миленикот на навивачите на Динамо не се откажува. Како што беше на теренот, жестоко се бори во мечот на својот живот. Неговата најголема желба беше повторно да го посети Максимир, кој стана дел од неговото срце, а Динамо ќе му ја исполни таа желба.