Кога неговиот татко Нил починал пред четири месеци, 32-годишниот Мајк Фостер од Далас немал идеја дека по неговиот погреб ќе добие одговор на прашањето што најмногу го мачело во животот.

Гледајќи како чичко Бо одвреме-навреме ја фаќа раката на неговата мајка Гвен, Мајк започнал да се прашува дали таму се случува она што го претпоставувал со години, а за кое никогаш немал доказ.

И бил во право – вечерта конечно добил потврда дека неговиот вистински татко бил Бо, а не починатиот Нил!

Мајк од рана возраст бил близок со неговиот чичко, кој редовно доаѓал дома и учествувал во неговото воспитување исто како и Нил и Гвен. Некаде околу неговиот 14-ти роденден, гледајќи ги сликите на Нил и чичко му од нивната младост, тој не можел да го скрие впечатокот дека повеќе личи на Бо.

– Имав чувство длабоко во мојата потсвест дека тој е мојот вистински татко. Мајка ми многу го сакаше Нил и тој беше мојот татко, но јас знаев дека таму се случува нешто чудно. Се обидов да разговарам со нив за тоа, но тие секогаш ја менуваа темата и избегнуваа да ми кажуваат што е тоа. Тие рекоа дека измислувам и дека не сум нормално дете ако верувам дека татко ми и мајка ми би ме лажеле. Тие се однесуваа кон мене на таков начин што навистина чувствував презир кон себе што дури и прашав такво нешто, вели Мајк во интервју за ТВ-станицата.

Сепак, ѓаволот не му давал мир. Тој се обидел да дознае повеќе во разговор со тетка му, но редовно ќе наидел на ѕид.

И тогаш дошол погребот и неколку моменти кога сфатил сè. Вечерта, тој добил одговор на масата што навистина не сменило ништо во неговиот живот. Тој само ја потврдил тезата дека не е тој што е луд или параноичен.

– Мајка ми и Бо седнаа на масата и ми признаа дека сум нивно дете. Идејата да го сокријат тоа од мене дошла од мојот покоен татко. Нил бил неплоден и по секоја цена сакал дете со мајка ми. Одбил да посвојува деца, а од раното детство бил многу близок со сопствениот брат. Така, дошле до идеја, која потоа ќе ги опфати моите 32 години живот. Веројатно мислеа дека ќе бидам трајно лут на татко ми и нив ако ја дознаам вистината. Сега ми е навистина полесно. Првите неколку минути не знаев како да се справам со двајцата. Јас само велев дека се покажаа нефер кон мене. Од друга страна, тоа знаење не смени ништо во мене. Чувствата што ги чувствувам кон мојот починат татко, кој ме сакаше и се грижеше цел живот, никогаш нема да се променат, рече Мајк.

Неговата мајка Гвен не сакаше да дава изјави по овој повод, исто како и неговиот чичко, односно биолошки татко Бо.