Пациентот Даниел М.(35) од село Глашинац кај Житораѓа, кој од болницата во Прокупље итно бил префрлен во Ниш со возило кое се запалило при транспортот поради влошена здравствена состојба, подоцна починал во нишкиот клинички центар.

Во нишкиот клинички центар во саботата ноќта, околу три часот, во многу тешка состојба пристигнал Даниел М., јавува РТС. Лекарите час и половина се обидувале да го реанимираат, но утрото во 4.30 часот пациентот починал.

Според РТС, на барање на неговите родители, Даниел М. поради стомачни проблеми со синтетичко возило на болницата Прокупље бил пренесен во Универзитетскиот клинички центар во Ниш.

По излегувањето од Прокупље, кај селото Југбогдановац, брзата помош се запалила и целосно изгорела. Меѓутоа, придружниот медицински персонал успеал навреме да го евакуира пациентот.

Според првите информации немало повредени во несреќата. Како што се наведува, Даниел бил изнесен надвор на носилки и чекал да пристигне друго возило со кое бил пренесен во Ниш.

Обдукцијата ќе ја покаже причината за смртта на пациентот, а истрагата треба да ја открие причина за пожарот што доведе до целосно горење на возилото на Брзата помош.

Братот Томислав: Околностите се сомнителни

Томислав Митровиќ, братот на починатиот вели дека се сомнителни околностите под кои загинал неговиот брат и дека нема да се откажат додека не ја дознаат вистината.

– Во четвртокот почувствувал болки во пределот на стомакот, па прво бил прегледан во Здравствениот дом во Житораѓа, а потоа префрлен во болницата во Прокупље. Ни кажаа дека неговите резултати се лоши. Му ставиле дрен со цел да го извадат гнојот од жолчното кесе, но по неколку часа тој испаднал. Неколку пати разговаравме со докторот и добивме информации за неговата здравствена состојба. Наводно му било подобро, па во саботата по полноќ и се јавил на сопругата Милица и и’ кажал дека итно го префрлаат во Ниш. Нашите родители веднаш со автомобилот дојдоа во Прокупље, а со автомобилот тргнаа по брзата помош – вели Томислав.

Тој додава дека кога се запалило возилото на Брзата помош, неговиот брат чекал друго возило со екипата што била во транспортот, а тоа дошло од Здравствениот дом Прокупље, 40-тина минути откако била вклучена брзата помош, за што има сведоци. На крајот транспортот продолжил.

– Слушнавме сешто за тоа возило што дошло да го транспортира понатаму, а родителите и го виделе, но за сето тоа ќе зборуваме кога надлежните органи ќе ги утврдат фактите. Нема да се откажеме додека не ја дознаеме вистината зошто почина нашиот Даниел – вели Томислав Митровиќ.

Од болницата Прокупље велат дека се е направено според протоколот и дека пациентот бил адекватно лекуван во оваа здравствена установа, а семејството уште од почетокот знаело во каква состојба е бидејќи биле информирани за тоа.